> Naslovna
 
  > Mikroklima
 
  > Građevinsko isušivanje
 
  > Reference
 
  > Kontakt
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 
   
   
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
   
   
Naslovna > Odvlaživači zraka > odvlaživanje zraka

Odvlaživači i odvlaživanje zraka


Zanima vas što je to odvlaživanje zraka, što je higrometar a što higrostat? Kako rade električni odvlaživači zraka? Evo nekoliko riječi o tome.

Odvlazivaci_za_apartmane Profesionalni_odvlaživači
 

ŠTO JE TO ODVLAŽIVANJE ZRAKA?

Odvlaživanje zraka je postupak oduzimanja vode (vodene pare) iz zraka.
Zrak je mješavina plinova a vodena para je voda u plinovitom stanju. Kada će voda biti voda, kada led a kada para odlučuju temperatura i tlak. Tako će vodena para iz zraka preći u vodu ako se zrak ohladi na neku temperaturu. Temperatura pri kojoj vodena para iz zraka prelazi u vodu zove se točka rosišta. Lako se pamti jer je povezano sa prirodnom pojavom - rosom. Rosa je najjača kada su najveće temperaturne razlike noć-dana a najviše je ima u sjenovitim dolinama. Zrak se preko dana jako ugrije, proširi i upije puno vodene pare. Preko noći zrak se hladi, skuplja i otpušta vodu. Ta voda iz zraka je rosa ili inje zimi. Isto se dešava s našim prozorima i zidovima kada se vlažan zrak iz naše kuhinje ohladi na prozorima i zidovima te otpusti vlagu-vodu stvarajući kondenzaciju.
 

KONDENZACIJSKI ODVLAŽIVAČI ZRAKA

Tako rade i kondenzacijski odvlaživači zraka koji su najčešći tip električnog uređaja za odvlaživanje zraka. Ventilator uvlači zrak i vodi ga preko rashladnika gdje voda kondenzira i slijeva se u odvod. Dalje zrak putuje preko toplog elementa, grije se te suh i zagrijan izlazi u prostor.
 
Grafički prikaz osnovnih dijelova odvlaživača zraka
- Osnovni dijelovi kondenzacijskog odvlaživača zraka (klik za uvećani prikaz)
 

ODVLAŽIVANJE ZRAKA I VLAGA U KUĆI

Odvlaživanje zraka najjednostavniji je ( i najjeftiniji ) zdrav način spriječavanja poslijedica visoke vlažnosti prostora i zidova. Pojava kondenzacije i plijesni na zidovima može biti uzrokovana hladnim zidovima ali ako zraku u sobi uzmemo vlagu - nema se što kondenzirati pa nema niti problema kondenzacije i plijesni. Kondenzacija vodene pare na staklima i zidovima uglavnom nastaje iznad 65% relativne vlažnosti zraka zimi a odvlaživač s lakoćom održava za ljude idealnih 50-55% i niže. Samo grijanjem zapravo povećevemo problem jer topli zrak upija još više vlage te ju odnosi u hladnije dijelove stana. Visoka temperatura dodatno pogoduje razvoju mikroorganizama. Omjer vlažnosti zraka i temperature kada nastaje kondenzacija zovemo "TOČKA ROSIŠTA"
 

ŠTO JE TOČKA ROSIŠTA

Točka rosišta je stanje vlažnosti i temperature kada vodena para iz plinovitog prelazi u tekuće stanjeAko znamo temperaturu i vlažnost prostora te temperaturu površine (zida ili stakla) možemo lako odrediti stupanj rizika nastanka kondenzacije i štetnih GPA. Kalkulator točke rosišta>>
 

ŠTO SU HIGROMETAR I HIGROSTAT

Higrometar je uređaj koji nam pokazuje trenutnu vlažnost zraka u prostoru. Kućnim higrometrom možemo primjetiti porast vlažnosti u našem prostoru što nam je upozorenje za moguć razvoj štetnih GPA>>
Higrostat higrometar Higrometar
 

ODVLAŽIVANJE ZRAKA, ODVLAŽIVAČI I KAPILARNA VLAGA ZIDOVA

Ako su zidovi vlažni zbog kapilarne vlage zidova, suhi zrak iz odvlaživača posušiti će površinu zida i neće dozvoliti razvoj mirisa i plijesni - mufe. Zidovi će ostati vlažni iznutra ali suhe površine pa neće biti nezdrave plijesni, neugodnog mirisa i štetnog klora! Klor osim što je otrovan, prilikom nanošenja na zid stvara štetni dioksin! Više informacija o problemu kapilarne vlage zidova možete pronaći OVDJE>>
 
 

ŠTO SU ADSORPCIJSKI ODVLAŽIVAČI ZRAKA

Postoje još i adsorpcijski odvlaživači zraka koji se više koriste u industriji a rade na principu tvari koja upija vlagu kao što je silica-gel. Silica-gel ima sposobnost upijanja vlage iz zraka a poseban sustav neprestano suši vlagom zasićena zrnca. Ovakvi odvlaživači ne ovise o temperaturi zraka i točki rosišta pa mogu raditi na vrlo niskim temperaturama ali su znatno skuplji od kondenzacijskih odvlaživača.
 

ZAŠTO SMO DO SADA MOGLI BEZ ODVLAŽIVAČA I SUSTAVA ZA PROZRAČIVANJE?

Često je pitanje, pogotovo onih koji su se odlučičli za PVC ili aluminijske prozore i vrata. Prije svega, primjetimo da se kondenzacija vodene pare dešava zimi, dakle kada je veća razlika vanjske i unutrašnje temperature. Kada će točno doći do kondenzacije, možete saznati pomoću kalkulatora točke rosišta.
Nadalje, zimi više boravimo u kući, više se kuha, rublje sušimo u zatvorenom prostoru tako da je i unos vlage u zrak povećan dok istovremeno prozore i vrata držimo zatvorenima, radi čuvanja topline prostora, time smo dobili sve uvjete za stvaranje kondenzacije: TOPAO I VLAŽAN UNUTRAŠNJI ZRAK TE HLADNE POVRŠINE STAKALA I ZIDOVA. Ali pitanje se ponavlja: zašto toga nije bilo prije PVC-a? Za razliku od starije, trošnbe drvene stolarije PVC ili aluminijska a čak i nova drvena stolarija odlično brtvi i ne dozvoljava minimalnu izmjenu vanjskog i unutrašnjeg zraka koja ipak smanjuje koncentraciju vlage u zatvorenom prostoru. Novi prozori i vrata NE STVARAJU VLAGU samo rade ono za što su napravljeni - odlično brtve! Stoga je potrebno poboljšati provjetravanje - odzračivanje prije svega kuhinje i kupaonice ili nabaviti odvlaživač zraka.
 
Koji je točan uzrok problema u vašem prostoru i koja riješenja najbolje odgovaraju vašem problemu, možemo odrediti našom profesionalnom dijagnostikom.
 
Dijagnostika Prozračivanje prostora Odvlaživač za stanove
Dijagnostika uzroka Prozračivanje >> Odvlaživači>>
 
 
 
uzroci vlage
 
 
 
 

 
COPYRIGHT AEROTEHNA 2010 Copyright Aerotehna 2018