Aerotehna mikroklima
   
  > Naslovna  
     
  > Sanacija poplava  
     
 
što je vlaga?

Niste sigurni što vam treba? Neznate što je uzrok problema?

Utrošili ste značajna sredstva a problem nije uklonjen?

Ispunite kratak upitnik, odgovoriti ćemo vam s prijedlozima>>

 
 
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
POSTUPCI NAKON POPLAVE U KUĆI

  vlaga u kuci
   
 
Poplave u kući, stanovima ili poslovnim prostorima stvaraju velike štete ali ispravnim i odlučnim postupanjem možemo ublažiti poslijedice i naknadnu štetu.
   
 
Većinu posla možemo obaviti sami, priručnim svakodnevnim sredstvima i opremom. Ovdje vam donosimo kratke upute za postupanje nakon poplave u prostoru, kako smanjiti štetu i prije svega sačuvati zdravlje stanara!
   
  Želite li profesionalnu uslugu saniranja šteta od poplava - pozovite nas. Kontakt
 
 
SMANJITE ŠTETU, DJELUJTE BRZO - SPRIJEČITE NASTANAK PLIJESNI!
   
 
Najveća opasnost kod popave u kući predstavlja brzi razvoj algi, gljivica i plijesni kojima je dovoljno 48 sati da se razviju i započnu štetno djelovanje.
 
Alge, gljivice i plijesni djeluju štetno na zdravlje ljudi, izazivaju infekcije, astmu, alergijske reakcije i brojne druge bolesti još dugo nakon poplava.
 
Poplave donose i nečistoće koje doprinose štetnom djelovanju i razvoju mikroorganizama. Namještaj i parkete teško je spasiti zato prvo zdravlje!
   
   
 
ČIŠĆENJE I DEZINFEKCIJA PROSTORA
 
prvo je što moramo učiniti nakon ispumpavanja vode!
   
   
 
POSTUPAK ČIŠĆENJA PROSTORA NAKON POPLAVE U KUĆI:
 
Uklonite vodu ispumpavanjem
 
Pozovite agenta osiguranja za popis štete, fotografirajte prostor i oštećenja.
 
Uklonite tepihe i prostirke, bolje ih bacite jer se u natopljenim tepisima razvijaju i najopasniji mikroorganizmi.
 
Odjeću treba odmah oprati i dobro osušiti. nakon pranja i sušenja odjeću spremite dalje od poplavljenog prostora!¨Krzno i kožnu odjeću uklonite.
   
 
ODVOJITE I OSUŠITE DRVENE PREDMETE!
   
  Komadi namještaja od punog drva - masive mogu se spasiti. Namještaj odvojite od mokrog poda ALUMINIJSKOM FOLIJOM (plastična folija ne dozvoljava isparavanje vlage). Operite nečistoće sredstvima za čišćenje drveta ili parketa te dobro osušite krpom ili papirnim ubrusima. Izbjegavajte sredstva na bazi klora jer ćete uništiti površinu drveta.
 
Namještaj od iverice uglavnom je uništen nakon poplave i bacite ga što prije jer se natopljena iverica nemože popraviti ili je popravak skup i ne isplati se.
 
Madrace, ležajeve i tapecirani namještaj najbolje je baciti, poplava stvara veliku štetu ali zdravlje je najskuplje! Gotovo je nemoguće potpuno očistiti i dezinficirati kauč, madrac ili tapeciranu fotelju! Poplavljeni tapecirani namještaj izvor je bolesti i treba ga se odmah riješiti.
   
 
JASTUKE I PREKRIVAČE BACITE!
 
 
Kućanske aparate treba povjeriti servisima, neki se možda mogu spasiti!
 
Električne instalacije treba provjeriti elektro instalater i dati procjenu štete.
 
Laminate odmah uklonite, ako je poplava trajala nekoliko sati, parketi će početi bubriti, bolje ih je što prije ukloniti da se omogući čišćenje i sušenje podne glazure. Podignute i valovite parkete nemoguće je ispraviti, takvi parketi se vade i bacaju.
   
 
VRIJEDNE KNJIGE I DOKUMENTE ZAMRZNITE U ZAMRZIVAČU!
   
 
Smrzavanjem dehidrirmo - isušujemo vlagu iz papira, listovi se lakše odvajaju,i zaustavlja se propadanje tiska papira!
 
Časopise i novine bacite!
 

Sve navedeno treba napraviti u što kraćem roku kako bi se što prije pristupilo čišćenju i dezinfekciji zidova!

   
 
DJELUJTE BRZO I ODLUČNO!
   
 
Kada ste uklonili uništene i oštećene stvari i podne podloge, treba pristupiti čišćenju i dezinfekciji zidova i podova.
   
 
POSTUPAK ČIŠĆENJA ZIDOVA NAKON POPLAVA:
   
 
Koristite zaštitne rukavice, obuću i maske za disanje oznake N95, imate posla sa štetnim mikroorganizmima i kemikalijama!
 
Grubo ostružite nečistoće sa zidova i podova, koristite lopate, četke, visokotlačne perače i usisavače za vodu. Skinite što više slojeva boje sa zida, to će ubrzati isušivanje zida i olakšati popravke nakon isušivanja.
 
Parni čistači su odlični za čišćenje i dezinfekciju nakon poplava, profesionalni se teško nabavljaju pa će i manji kućni poslužiti uz više truda i vremena.
 
Višak vode uklonite brisanjem.
 
Ako nemate parni čistač, možete zidove i podove čistiti četkom i otopinom sredstva za dezinfekciju (izosan). Treba oprezno koristiti kućna sredstva na bazi klora! Profesionalna sredstva za dezinfekciju potražite u ljekarni.
 
Zidovi i podovi se nakon čišćenja četkom i vodom mogu poprskati rastopinom sredstva za dezinfekciju ( prskalicom za cvijeće, ručnom ili leđnom).
   
 
NAKON ČIŠĆENJA I DEZINFEKCIJE MOŽETE ZAPOČETI ISUŠIVANJE PROSTORA
   
 
Kada je prostor detaljno očišćen i dezinficiran, može se započeti sa isušivanjem opremom za isušivanje ili prirodnim putem (vjetrenjem). Postupak strojnog isušivanja sa profesionalnom opremom traje tri do četiri tjedna, Vjetrenjem, uz dobre vremenske prilike trebati će pričekati 3 - 8 mjeseci ovisno o godišnjem dobu. Kućni odvlaživači zraka manje snage kakve možemo kupiti u trgovinama pomoći će ali njihova snaga nije dovoljna za adekvatno isušivanje nakon poplava.
   
  Ako se voda nalazi u izolaciji ispod podne glazure - potrebna je specijalna oprema za vakumsko isušivanje izolacija i glazura. Potražite savjet servias za isušivanje.
   
 
NE ISUŠUJTE PROSTOPR PRIJE DETALJNOG ČIŠĆENJA I DEZINFEKCIJE!
   
 
Čistiti i dezinficirati treba odmah, čim prije, "na mokro". Tako lakše čistimo i ne dozvoljavamo širenje spora i prašine po prostoru. Istovremeno, manja je opasnost od udisanja štetnih čestica! Ne postavljajte isušivače prije čišćenja i dezinfekcije.
   
 
AKO JE HLADNO, NE GRIJTE PROSTOR PRIJE DEZINFEKCIJE!
  Grijanjem se ubrzava razvoj štetnih mikroorganizama. Greška je grijati prostor radi isušivanja prije čišćenja i dezinfekcije.
   
 
NE GLETAJTE I NE BOJAJTE ZIDOVE DO POTPUNOG ISUŠIVANJA!
 
Razne glet mase i boje zatvaraju pore te se zidovi sporije suše, dobro je već za vrijeme čišćenja ostrugati što više boje sa zida! Bojajte zidove kada ste potpuno sigurni da su zidovi suhi! Za provjeru vlažnosti zida možete konzultirati specijalizirani servis.
   
   
  Nudimo vam kompletnu uslugu profesionalnog čišćenja i dezinficiranja prostora nakon poplava te isušivanje vlage, mjerenja i izradu troškovnika sanacije poplave.
 
 
 
   
 
Sva prava pridržana-Copyright Aerotehna -2018