<< Prethodna  
     
  >> Savjetnik početna  
  >> Kondenzacija na staklima  
  >> Plijesan na zidu - GPA  
     
     
     
  >> Kontakt  
     
     
 

 

 

Aerotehna brzi odgovor

 
   
     
     
     
   

VLAGA U KUĆI - Kapilarna vlaga zidova, simptomi i rješenja


         
  Kapilarna_vlaga      
         
Kako izgleda? - Otpadanje žbuke u prizemnim dijelovima građevine
- Otpadanje i guljenje boje sa zida
- S unutrašnje i vanjske strane zida pojavljuju se kristali - "salitra"
- Pogađa uglavnom starije građevine
Popratne pojave: - Zidovi su vlažni i hladni
- Može se pojaviti zidna plijesan s unutrašnje strane zida
- Eflorescencija ili cvijetanje kristala.
Kako nastaje? Kapilarne sile, porozan zid, voda i mineralne soli - topive tvari
Porozni zidovi upijaju vodu iz tla. Voda sa sobom u zid donosi i otopljene minerale i mineralne soli koje u zidu i ostaju nakon što voda ishlapi. Štetu na fasadi zapravo stvaraju kristali minerala donešeni vlagom (salitra). Najveća oštećenja nastaju tamo gdje je i najača kristalizacija.
Zašto; Nedostatak horizontalne hidroizolacije zida, pukotine, spojevi.
   
   
Riješenja: Postoji više načina riješavanja problema:

Kapilarna vlažnost može se zaustaviti ili možemo primjeniti rješenja koja umanjuju štetno djelovanje kapilarne vlage. Najbolje rezultate daje kombinacija metoda.

Zaustavljanje kapilarne vlage izvodi se horizontalnom hidroizolacijom injektiranjem, podrezivanjem, ubacivanjem ploča u zidove...Metode se odabiru prema vrsti građevine i materijala. Kameni se zidovi mogu samo injektirati gdje opet postoji izbor materijala i tehnika samog injektiranja.
Drugi je pristup kada injektiranje nije moguće ili nije dovoljno, smanjenje poslijedica djelovanja kapilarne vlage.

Poslijedice kao što su pojava plijesni (mufe) i "miris vlage" mogu se riješiti odvlaživačima zraka ili prozračivanjem - ventilacjom Nedostatak je što odvlaživač mora uvijek biti prisutan u prostoru a postoji i utrošak energije.

  Kod podrumskih prostora može se izvesti kvalitetna vertikalna hidroizolacija. zidovi će ostati vlažni "unutra" ali će prostor i površina zida biti suha. postupak traje nekoliko dana i jedan je od povoljnijih načina zaštite od poslijedica kapilarne vlage zida.
  Sanacijske žbuke odlično su riješenje za oštećene fasade! Sanacijske žbuke isušuju zid i istovremeno podnose kristalizaciju minerala. Zbog svoje visoke poroznosti vrlo brzo otpuštaju vlagu iz zida i akumuliraju kristale. Trajnost ovakvih žbuka - fasada je od 15-30 godina, ovisno o vlažnosti zida te količini i vrsti topivih tvari u vodi.
   
Napomene: Ne koristite akrilne boje za stare i vlažne zidove - akrilne
  boje plastificiraju površinu i ne dozvoljavaju zidu da se suši po lijepom vremenu. Akrilna boja na vlažnom zidu napuhuje se i otpada, zid je zatvoren izvana pa vlaga iz zida isparava u unutrašnji prostor.
  Ne zatvarajte vlažne zidove termoizolacijama s vanjske strane (stiroporom i sl) jer tako zadržavate vlagu u zidu koja tada stvara još veću štetu na unutrašnjim zidovima i prostoru.
  IZBJEGAVAJTE postavljanje gips ploča na vlažne zidove jer je zračni džep između gips ploče i vlažnoga zida prava oaza za razvoj štetnih mikroorganizama, plijesni, gljivica i algi -GPA.
   
   
   
 
   
sanacija kapilarne vlage sanacija kapilarne vlage

Naše usluge sanacije kapilarne vlage zidova...Više>>

 
 
 
<< Prethodna
Pošalji upit